Blog > Въздействие при усложнени раждания върху състоянието на гръбначния стълб при деца и възрастни

Въздействие при усложнени раждания върху състоянието на гръбначния стълб при деца и възрастни

По време на всяко нормално раждане, а още повече при по-тежките раждания, върху шийния отдел на гръбнака се оказва голямо натоварване. Това поражда възможности за увреждане на паравертебралните тъкани, междупрешленните дискове, нарушение на техните фиксиращи свойства. Това от своя страна води до периодично засягане на вертебралните артерии, смущение в кръвообращението на мозъчния ствол и промени във вегетативната нервна система.

Доказано е, че участието в процеса на по-висшите вегетативни центрове, определя клиничната картина, която възниква при тази функционалната патология от страна на стомашно-чревния тракт, бронхиалната и други системи. В тези случаи, мерките за адекватно въздействие включват корекция на гръбначния стълб. Анализ при 5000 деца, показва, че при 87% от новородените се наблюдава функционална блокада на нивото на първия шиен прешлен и основата на черепа, свързана с нарушения в органите и системите. Във връзка с това, съществува мнение, че вече при раждането до акушер-гинеколога трябва да има и специалист вертебролог, който веднага би могъл да отстрани такива нарушения.

Трудовете на И. и Б. Дворжак показват взаимовръзката между различните отдели на гръбначния стълб, като първично нарушение на кое да е ниво води до промени в останалите сегменти на гръбначния стълб, паравертебралните тъкани и / или дори органи и системи, които са функционално свързани с тези отдели на гръбначния стълб.

Клиничните наблюдения и експерименталните данни показват, че вродените дефекти на шийния отдел на гръбначния стълб, включващи разместване на отделни негови фрагменти, водят след себе си до нарушения в кръвообращението на гръбначния и главния мозък, вторични нарушения и инервация на хранопровода, стомаха, червата, дихателните пътища. Това се проявява под формата на функционални смущения на хранопровода, стомаха и дебелото черво (гадене, констипация, повръщане), хроничен бронхит. При проучване на показателите за дейността на диафрагмените нерви (по данни от електромиография) при деца с бронхиална астма се наблюдава промяна на честотата на импулсите по тези нерви, както и при междуребрената дихателна мускулатура.

От тази гледна точка могат да бъдат обяснени, както механизма за поддържане на патологичния процес между гръбначните сегменти и тялото, така и механизма на косвено въздействие върху даден орган посредством терапия на гръбнака чрез метода Вертора. Необходимостта за корекция на гръбначния стълб при тези деца е очевидна. Но прилаганите методи на въздействие могат да бъдат различни. В момента повечето специалисти посочват, че извършването на манипулационни процедури с мануална терапия върху шийния отдел на гръбнака при децата е опасно, защото са възможни нежелателни усложнения. Анализ на 1834 случая показва, че мануалната терапия е противопоказна при 4.1% (аномалия на Кимерли и др.). В тази връзка, методът за издължаване като част от Вертора терапията е най-подходящ за корекция на гръбначни патологии при деца, особено при локализиране на нарушения в шийните прешлени. Доказва се положителния ефект от терапията както директно върху гръбначния стълб (паравертебралните тъкани), така и върху съответните засегнати органите.

В тази връзка, в комплекса от терапевтични интервенции при деца с вертебрална патология, като основно или съпътстващо заболяване за отстраняване на нарушенията в гръбначния стълб, се препоръчва да се прилага метода за терапия Вертора.

Още от нашия блог

Каква е ползата от персонализиран матрак?

Ако се чудите дали матракът по поръчка може да подобри качеството на Вашия сън, бихме казали: да, със сигурност. С персонализиран матрак несъмнено ще получите комфортен и здравословен сън. Сънят е важна част от нашето ежедневие. Без сън ставаме летаргични и капризни и ни е трудно да се концентрираме върху задачите си. Но наличието на […]

Виж повече
Всеки се нуждае от това ... без изключения ...

Всеки се нуждае от това … без изключения …

Винаги намирате време за това и знаете, че това е просто нещо, което правите всеки ден, за да се грижите за себе си. Грижата за себе си е важна!

Виж повече
Чувствате ли се уморени и изтощени?

Чувствате ли се уморени и изтощени?

Масаж чрез Verthe Acupressure Mat Знаете ли, че масажът чрез акупресура е един от най-ефективните начини за облекчаване на главоболие и мигрена?

Виж повече
0
Вашата количка
Your cart is emptyReturn to Shop