Blog > Кой е здравословният път на гимнастичката Силвия Койчева?

Кой е здравословният път на гимнастичката Силвия Койчева?

Активната почивка и системата VertheSpine Complex Therapy са двете изпитани рецепти на шампионката по художествена гимнастика

Какъв е пътят към здравословния начин на живот? Вместо да се чудим накъде да поемем и да попадаме постоянно в задънените улички на съвети от съмнителни източници, ние решихме да почерпим опит от утъпкания път на едно от големите имена на българската художествена гимнастика. Момиче, което поставя зад името си пет шампионски титли от държавни първенства – ансамбли, златен медалист от турнира за Световна купа и многобройни медали от международни турнири. Тя е Силвия Койчева. Срещаме се, за да разберем коя е нейната тайна за здраво тяло в днешното забързано ежедневие.

Силвия към момента практикува специалността, която е завършила в НСА – “Кинезитерапия”, като се фокусира върху работата с деца, които имат различни гръбначни изкривявания. Бившата гимнастичка активно се занимава с лечение на различни видове сколиоза. Сертифицирана е в два от най-добрите метода в света. Испанският BSPTS е базиран на триизмерна корекция на тялото, правилно дишане, правилна позиция на таза и специфични упражнения. Италианският метод SEAS е фокусиран в активното коригиране на гръбначното изкривяване, чрез индивидуална програма, в която терапевтът “коригира” стойката, а пациентът е необходимо да задържи новата поза.

Кои според теб са важните фактори за поддържане на добра физическа форма, която е в основата на здравословния начин на живот?

Важно е винаги да следим сигналите на собственото си тяло. То винаги ни “подсказва” какво му е нужно. Основен фактор е пълноценното възстановяване на организма, дори след обикновен работен ден. Не е нужно в ежедневието ни да има сериозна физическа натовареност, за да се нуждае организмът ни от релаксация, добър сън и качествена храна.

Много е важно да следим и за правилната си стойка през целия ден. Често забравяме, че стоенето пред компютър изобщо не е в правилна за гръбнака стойка. Затова е необходимо да даваме възможност на организма да се възстановява активно по време и след работния процес. Леки упражнения за 5-10 минути осигуряват точно тази “глътка свеж въздух” на тялото ни.

А как да релаксираме вкъщи след работа, ако не сме имали време да си правим леки упражнения през деня?

Активната почивка е много добър начин за възстановяване. Можем да използваме и различни ергономични продукти за домашна релаксация. Моят фаворит е VertheSpine Complex Therapy. За почивка на цялото тяло с тази система са нужни около 45-60 мин. За това време елиминираш сковаността в мускулите, както и физическото напрежение на организма, което се е натрупало от неправилната стойка и/или липсата на движение.

Как точно действа VertheSpine Complex Therapy?

Използва се собственото тегло на човека. Технологията се основава на гравитацията и натискът, който тялото ни само предизвиква. Нежно се разширява междупрешленното пространство, благодарение на оребренията, които захващат прешлените ни и ги разтягат в противоположни посоки.Това дава възможност на дисковете между прешлените да се рехидратират. По този начин се подобрява кръвообращението в цялото ни тяло. Ключова е и самата поза, в която лежим. Тя е точно обратната на тази, в която прекарваме по-голямата част от деня си. Повечето хора работят седнали, което предизвиква напрежение в кръста. VertheSpine Complex Therapy ни кара да застанем по начин, който отпуска скъсилите се през деня мускули. Това на свой ред ни кара да усещаме цялото си тяло някак по-леко.

Как да осигурим на организма си пълноценен сън? И колко важен всъщност е той?

Здравословният сън и балансираното хранене са двата основни стълба на здравословния начин на живот. Всеки знае правилото за 8 часа сън, но не бива да пропускаме и качеството на матрака, което е правопропорционално на качеството на съня.

Кои са най-честите грешки на хората, които водят до гръбначни изкривявания?

Много хора допускат грешки в най-важната част от грижата за гръбначния ни стълб – правилната позиция по време на работа. Тя трябва да коригира тялото ни максимално. Това се постига с правилно организирано работно място – точна височина на бюрото, разположението на компютъра върху него, ергономичен стол . Важно е и да се раздвижваме през деня с кратки и леки упражнения.

Как успяваш ти да релаксираш след натоварен ден на работа?

Обожавам да спортувам и да практикувам йога. Не пропускам стречинг, а напоследък играя балет, който е голяма моя любов. Опитвам да вкарам спорта във всеки свой ден под каквато и да е форма. Времето, прекарано с приятели в разходки по улиците и алеите в парковете също ме зарежда много – както физически, така и духовно. Но обръщам внимание и на релаксацията на тялото си. Затова ежедневно отделям по 30 минути, за да използвам VertheSpine Complex Therapy. Следя качеството на съня и храната си.

VertheSpine Complex Therapy

http://verthora.com/produkt/verthespine-complex-therapy/

Още от нашия блог

Каква е ползата от персонализиран матрак?

Ако се чудите дали матракът по поръчка може да подобри качеството на Вашия сън, бихме казали: да, със сигурност. С персонализиран матрак несъмнено ще получите комфортен и здравословен сън. Сънят е важна част от нашето ежедневие. Без сън ставаме летаргични и капризни и ни е трудно да се концентрираме върху задачите си. Но наличието на […]

Виж повече
Всеки се нуждае от това ... без изключения ...

Всеки се нуждае от това … без изключения …

Винаги намирате време за това и знаете, че това е просто нещо, което правите всеки ден, за да се грижите за себе си. Грижата за себе си е важна!

Виж повече
Чувствате ли се уморени и изтощени?

Чувствате ли се уморени и изтощени?

Масаж чрез Verthe Acupressure Mat Знаете ли, че масажът чрез акупресура е един от най-ефективните начини за облекчаване на главоболие и мигрена?

Виж повече
0
Вашата количка
Your cart is emptyReturn to Shop
Допълнете вашата поръчка