Blog > Лечение на сколиоза при деца с помощта на терапия Вертора

Лечение на сколиоза при деца с помощта на терапия Вертора

Сколиоза при деца

Най-важният метод за откриване на нарушение на позата – сколиоза е компютърно – оптична топография. Това е безопасен и високо ефективен метод за изследване на гръбначния стълб, който позволява да се определят нарушения в стойката, изкривявания на таза, деформации на гръбнака в ранен стадий, и да се оцени ефективността на по-нататъшното лечение и да се направи прогноза за болестта.

Сколиозата, както и методите за нейното лечение, са различни:

  • мануална терапия;
  • Вертора терапия + масаж;
  • Лечебна гимнастика, йога, фитнес, електромиостимуляция;
  • стелки;
  • корсети;
  • хирургия;
  • комбинирани видове лечение (масаж + Вертора терапия + мануална терапия).

Лечение на сколиоза

Лечението на сколиоза е винаги трудна задача, която изисква високо квалифицирани лекари и активното участие на родителите и самото дете. Ако гръбначния стълб е изкривен с по-малко от 10 градуса (1-2 степен на сколиоза), лечението се заключава в укрепване на мускулите и изграждането на полезни навици у децата. Комплексната програма за лечение включва Вертора терапия, лечебна гимнастика, физиотерапия и масаж.

Лечението се предписва индивидуално в зависимост от възрастта на пациента, неговото състояние и доколко изразени са измененията в гръбначния стълб.
Ако изкривяването е повече от 10 градуса, гръбначният стълб трябва да се фиксира с помощта на специален корсет. В този случай се прилагат и всички мероприятия за укрепване на мускулите.

Съвети за родители на деца със сколиоза.

Докато детето расте, укрепването на мускулите, в комбинация с правилното разпределение на натоварването върху гръбначния стълб, позволява изправянето или намаляване на изкривяването в достатъчна степен. На детето трябва да се създадат определени условия: удобно място за учене, твърдо легло или ортопедичен матрак. Чантата трябва да бъде заменена с раница за гръб. Лечебната физкултура е ефективна само когато детето се занимава редовно. Необходимо е да се научи да прави упражненията всеки ден и постоянно да следи своята стойка.

От всички видове спорт, при лечението на сколиоза (и повечето други заболявания на гръбначния стълб) плуването способства по най-добър начин за укрепването гръбната мускулатура, без да се претоварва гръбначния стълб. Когато плува, детето тренира дихателната и сърдечно-съдовата система, което също е важно при сколиозата. Не се препоръчват спортове, които в по-голяма степен развиват едната половина на тялото (като тенис) или такива, които натоварват гръбначния стълб (бягане, скачане, вдигане на тежести).
Основното, което трябва да се помни при лечението на сколиоза е, че това винаги е един дълъг и сложен процес. Добри резултати могат да бъдат постигнати, при възможно най-ранно начало на лечението и ако сме последователни и търпеливи.

Ефективно лечение

Най-ефективното лечение е физическата рехабилитация с цялото многообразие на нейните възможности. В този случай, се правят специални физически упражнения, както с тренажор, така и без. Този метод е особено ефективен, в комбинация с отделни сеанси на Вертора терапия и масаж. Този метод се прилага от лекарите много отдавна и много ефективно, тъй като позволява стабилизиране на гръбначния стълб, а именно – прекратяване или значително забавяне на развитието на деформацията. Освен това, този метод е ефективен почти винаги.

Физическите упражнения при определена степен на сколиоза са на практика винаги насочени към балансиране на мускулите, като при правилно изпълнение на упражненията мускулите сами спират развитието на болестта и започват да изправят гръбначния стълб.
При сколиоза от втора степен, лечението чрез хирургическа намеса, не се разглежда, тъй като за него просто няма показания. Тук е важно да припомним, че терапевтичната постелка и матрак Вертора (с правилно избрана твърдост) и лечебната физкултура при сколиоза от 2 степен, трябва да се прилагат от детето постоянно, тъй като в противен случай съществува риск от по-нататъшно развитие на тази деформация.

Още от нашия блог

Каква е ползата от персонализиран матрак?

Ако се чудите дали матракът по поръчка може да подобри качеството на Вашия сън, бихме казали: да, със сигурност. С персонализиран матрак несъмнено ще получите комфортен и здравословен сън. Сънят е важна част от нашето ежедневие. Без сън ставаме летаргични и капризни и ни е трудно да се концентрираме върху задачите си. Но наличието на […]

Виж повече
Всеки се нуждае от това ... без изключения ...

Всеки се нуждае от това … без изключения …

Винаги намирате време за това и знаете, че това е просто нещо, което правите всеки ден, за да се грижите за себе си. Грижата за себе си е важна!

Виж повече
Чувствате ли се уморени и изтощени?

Чувствате ли се уморени и изтощени?

Масаж чрез Verthe Acupressure Mat Знаете ли, че масажът чрез акупресура е един от най-ефективните начини за облекчаване на главоболие и мигрена?

Виж повече
0
Вашата количка
Your cart is emptyReturn to Shop