Blog > Прилагане на метода Вертора в педиатрията

Прилагане на метода Вертора в педиатрията

В момента няма съмнение, че патологията на гръбнака, която се проявява при възрастни пациенти с остро изразен болков синдром (основно болки в гърба), в повечето случаи е следствие от нарушения в гръбначния стълб и паравертебралните тъкани, получени в детството. На първо място това се отнася за вродени увреждания на шийните прешлени. Те са една от причините за неврологичните, ортопедични и / или соматични патологии. Анализът на работата на детската ортопедична клиника „Н.Ф. Филатов“ в град Москва за 30-годишен период показва, че от 15000 първично изследвани деца, в 45-50% от случаите, се наблюдават промени в гръбначния стълб.
Според Московския изследователски институт по педиатрия и детска хирургия към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, при 63% от пациентите с бронхиална астма по време на рентгеново изследване на шийната област на гръбначния стълб, са били открити симптоми на вродени увреждания под формата на изкривяване и скъсяване на вертебралните органи. Функционална патология на стомашно-чревния тракт при деца с вродено увреждане на шийната област на гръбнака се наблюдава при 80.2% от случаите. При клинично изследване на 14-17-годишни девойки, при една от всяка четвърта жена се установяват нарушения във формирането на скелетната структура.
В Московския изследователски институт по педиатрия и детска хирургия, при повече от 5000 деца и подрастващи на възраст от 8 месеца до 18 години е приложено лечение с помощта на използване на терапия Вертора. Децата са били хоспитализирани по повод соматични и алергични заболявания (астма, атопичен дерматит, дерматореспираторен синдром, функционални стомашно-чревни заболявания), функционален тортиколис, както и вегетативно-съдова дистония и наследствени заболявания, придружени с нарушения в ръста. Рентгеновите изследвания при всички деца установяват явни изкривявания в шийната област на гръбнака, поради усложнения при раждането или вродена патология (разместване на прешлените, остро изразено изкривяване на гръбначния стълб, дистрофични изменения: симптоми на остеопения и сплескване на прешлените, остеофити, изменения в междупрешленните дискове).
Вертора процедурите се провеждат ежедневно, като общо за целия курс на лечение се предписват 10 процедури.
Неврологичните изследвания на тези деца разкриват минимални промени, които се състоят в следното: визуално се наблюдава незначителна асиметрия на лицевия череп, относително висока позиция на раменния пояс при видно скъсяване на шията, незначителна асиметрия на тялото, дължаща се на разлика във височината в дясната и лявата част на раменния пояс. При натиск на междупрешленните и паравертебрални точки в областта на шията, при почти всички деца се откриват области с повишена чувствителност или болезненост. Не са наблюдавани други промени в чувствителността. Не се наблюдават нарушения на координацията. На електроенцефалограмите се разкриват умерени промени в биоелектричната активност на главния мозък.
След прилагане на Вертора терапия при всички пациенти с белодробни заболявания се наблюдава положителна динамика на показателите на дихателната функция (ЕБФ) с различна степен на интензивност: всички параметри за вентилация са се увеличили спрямо изходното ниво от 15%. В същото време, при по-голямата част от децата, се отбелязва значително подобрение на вентилацията, главно на нивото на горните и средните бронхи, а при други пациентите – на нивото на долните бронхи.
Клинично се установи, че по време на прилагането на терапията Вертора деца с бронхопулмонална патология спират да кашлят, изчезват физикалните фактори в белия дроб, няма пристъпи на затруднено дишане по време на периода на лечение, подобрява се самочувствието, нормализира се съня. При функционални заболявания на стомашно-чревния тракт ефективността от терапията Вертора се проявява чрез намаляване или отстраняване на моторно-евакуационните нарушения, като очевидно, това също се дължи на влиянието върху състоянието на централната и вегетативната нервна система. При тези пациенти болката в корема изчезва и перисталтиката се нормализира само след 3-5 процедури.
Използването на терапия Вертора при деца е насочено, на първо място, към подобряване на кръвообращението във вертебро-базиларната система, рехидратация на междупрешленните дискове, нормализиране на обменните процеси в прешлените и паравертебралните тъканите. Повечето деца понасят методите на лечение с прилагане на Вертора терапия добре. При децата изключително рядко се наблюдават странични ефекти при прилагане на терапия Вертора (слаби световъртежи, гадене) и то само при първите процедури, които странични ефекти изчезват сами, без използването на каквито и да било лекарства. Положителната клинична динамика представят и данните от електрофизиологичните изследвания, които свидетелстват за биоелектрическата активност на главния мозък.
При 13 от изследваните пациенти с наследствени заболявания се установяват увреждания на опорно-двигателния апарат и нисък ръст. При всички се наблюдават значителни изменения в гръбначния стълб като проява на основното заболяване – кифоза, кифосколиоза, сколиоза. След завършване на курса на Вертора терапия, 4 седмици след старта на лечението, при повторно измерване на ръста, при 5 деца се установява увеличение в рамките на 1 до 3.5 см. При всички пациенти се наблюдава подобряване на стойката, намаляване на болките в гръбнака.
В комплексното лечение на сколиозата и нарушената стойка при децата основно място обикновено се отделя на ежедневните занимания с лечебна гимнастика с цел заякване на мускулите в резултат на тренировките и образуване на т.нар. ,,мускулен корсет‘‘. Но едновременно с това, по време на учебните часове се натрупва мускулна скованост, напрежение върху флексорите, което налага прилагането на отпускащи, релаксиращи и разтягащи процедури. Често лечението на деца с нарушена стойка и сколиоза трае години, до края на растежа на детето.
От 1996 година в детската клиника на Медицинския център на руския президент се прилага терапия Вертора при деца със заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат (диспластична сколиоза, сколиоза I-II степен, включително с болков синдром, нарушена стойка, компресионна фрактура на ниво Th7 – Th8). Терапията Вертора се прилага като самостоятелен метод за лечение или в комбинация с масажи и лечебна гимнастика. Лечението се провежда в амбулаторни условия, два пъти седмично при деца на възраст от 7 до 14 години. Терапията Вертора позволява на пациентите да премахнат напрежението в шийните мускули, раменете, гръдния кош и гръбнака в областта на кръста. Методът е допринесъл за постигане на ясно изразено разпускане и психо-физическа релаксация; облекчение сковаността на мускулите, намаления на умората, възстановяване на правилното дишане, нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота.
Доказва се, че терапията Вертора е най-добрият метод за отпускане и щадящо разтягане на гръбначния стълб при деца. При изследвания на кръвообращението на мозъка (чрез рентгенова енцефалография) се установява, че в процеса на терапия Вертора значително се увеличава пулса при кръвоизпълване, намалява се тонуса на по-малките кръвоносни съдове: артерии и артериоли, и се подобрява венозното кръвообращение.

Още от нашия блог

Каква е ползата от персонализиран матрак?

Ако се чудите дали матракът по поръчка може да подобри качеството на Вашия сън, бихме казали: да, със сигурност. С персонализиран матрак несъмнено ще получите комфортен и здравословен сън. Сънят е важна част от нашето ежедневие. Без сън ставаме летаргични и капризни и ни е трудно да се концентрираме върху задачите си. Но наличието на […]

Виж повече
Всеки се нуждае от това ... без изключения ...

Всеки се нуждае от това … без изключения …

Винаги намирате време за това и знаете, че това е просто нещо, което правите всеки ден, за да се грижите за себе си. Грижата за себе си е важна!

Виж повече
Чувствате ли се уморени и изтощени?

Чувствате ли се уморени и изтощени?

Масаж чрез Verthe Acupressure Mat Знаете ли, че масажът чрез акупресура е един от най-ефективните начини за облекчаване на главоболие и мигрена?

Виж повече
0
Вашата количка
Your cart is emptyReturn to Shop
Допълнете вашата поръчка