Blog > Обосновка и ефективност на Вертора терапията в комплексното лечение на бременни жени в риск

Обосновка и ефективност на Вертора терапията в комплексното лечение на бременни жени в риск

Допълнителните последващи лечения на рисковите групи бременни жени се осъществяват на база Заповед № 44 на Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация от 27.01.2006 г. „За последващи допълнителни лечения (рехабилитация) на пациенти в санаториум“ и последващите допълнения със Заповед №876 на Министерство на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация на 25 декември 2006 г. „За изменение на заповедта на Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация от 27 януари 2006 г.“.

Рехабилитацията в санаториум има за цел да облекчи периода на бременност и да намали проявлението на патологични симптоми на други заболявания. Назначаването на медицински и физически процедури се извършва по 2 критерия: ефективност и безопасност за бременната жена и плода.

Курсът на рехабилитационно лечение в санаториум включва климатотерапия, рационално хранене, лечебна физкултура, различни физически процедури, психотерапия и Вертора терапия (разработена от професор К.Л.Кинляйн). От 2006 г. в санаториума са постъпили за рехабилитация 470 бременни жени. Тяхната възраст варира от 17 до 45 години, а етапът на бременността – между 12-та и 28-та седмица. Бременните жени постъпват от акушеро-гинекологични клиники след затихване на остър процес с различна екстрагенитална и акушерска патология.

Бременността е нормален физиологичен процес, който предизвиква различни анатомични и функционални промени в тялото. Под влияние на хормоналните промени настъпва реорганизация на всички основни функции на организма, което води да по-ускорено функциониране на органите: появява се емоционална неустойчивост (раздразнителност, лошо настроение, сънливост, умора), повишаване обема на кръвта и нарушения в кръвообращението (застой), промени в метаболизма, изместване центъра на тежестта на тялото и нарушение на равновесието, разхлабване на връзките и нестабилност в ставите, включително на таза и долната част на гръбнака.

Освен екстрагениталните заболявания и акушерската патология при 62 % от жените се установяват нарушения на стойката и признаци на остеохондроза. При извършване на изследването, разделихме жените на 2 групи.

I-ва група (21 човека), върху които се прилага горепосочения комплекс за възстановително лечение.

II-ра група (21 души), върху които се прилага само климатотерапия, рационално хранене, терапия Вертора.

Вертора терапията (DT) е система за безопасна, продължителна, удобна релаксация (отпускане) на паравертебралните мускули, мускулите на гърба и раменния пояс, и щадящо разтягане (обтягане) на гръбначния стълб при негово функционално положение и поддръжка на физиологичните криви, които позволяват елиминиране на неравномерното гравитационно натоварване върху гръбначния стълб при изместване неговия център на тежестта, и подобряване на кръвообращението, рехидратация и ускоряване на обмяната на веществата в дисковете, като това води до елиминиране на болковия синдром.

Връзката на гръбначния стълб и неговите неврохормонални формации с вътрешните органи позволява да се предвиди хода на психосоматичните заболявания при Вертора терапията. При прилагане на Вертора терапия при пациенти с респираторни заболявания се увеличава дихателната функция (ЕБФ), силата и издръжливостта на дихателната мускулатура. Използването на Вертора терапия при заболявания на стомашно-чревния тракт е допринесло за намаляването и премахването на моторно-евакуационната функция (А.В.Капустин, О.В.Балакирева, К.Л.Кинляйн 1996 г.).

Отчитайки че са бременни, при установяване на промени в гръбначния стълб върху нашите пациенти не може да се извърши манипулация чрез мануално разтягане, докато корекцията с помощта на Вертора терапия е безопасна и удобна за бременните жени. Освен отпускане на мускулите се постига и психическа релаксация: понижава се страха и безпокойството. Жените заспиват по време на процедурата с прилагане на Вертора терапия и след нейното приключване се чувстват отпочинали, освежени, с намалена тежест в гърба и краката. Процедурата се извършва всеки ден с продължителност от 30 до 60 минути.

Полагането на бременната върху Вертора матрак се прави от обучен лекар или медицинска сестра в специално оборудван кабинет с пречистен въздух при комфортна температура, придружена с релаксираща или класическа музика (Шопен, Бетовен, Верди, Моцарт и др.).

Изследването на ефективността на лечението с прилагане на Вертора терапия се извърши в групи по субективните оценки на жените и обективните изследвания (пулс, кръвно налягане, сърдечната честота на плода, изследването на микроциркулацията на притока на кръв чрез лазерна доплерова флоуметрия (LDF) и вегетативно-резонансен тест (VRT), преди и след процедурата и лечението. Цялостното лечение се понася добре – в I-ва група –от 94% от пациентите; в II-ра група – 98%.

Прослушване сърцебиенето на плодаИзследване на микроциркулацията на кръвния поток, чрез лазерна доплерова флоуметрия (ЛДФ) на апарат ЛАКК-02Вегетативно-резонансен тест (ART) и Биорезонансна терапия (BRT)
Използване на анализатор за Доплерова сърдечно-съдова дейност на майката и плода АДМП – 01Методът се основава на регистриране на промени в кръвния поток, в малките кръвоносни съдове, с помощта на лазерно лъчение за наблюдение на тъканите и последваща обработка на отразените от тъканите лъчи, основано на Доплеровия ефект.ART се извършва на апаратно-програмен комплекс „Imedis-Voll“ по биологични точки с цел интегрална оценка на състоянието на организма и функционирането на органите и системите

Всички бременни жени, са били анкетирани по метода САН (самочувствие, активност, настроение).

В I-ва група след курса на лечение на жените положителни отговори по всички параметри са получени при 88%, а във II-ра група подобрението по данни от теста се наблюдава при 92% (виж таблицата)

Таблица за ефективността на лечение чрез Вертора терапия (II гр.) По метода на САН по точки

ПоказателПреди лечениетоСлед лечението
Самочувствие3.25.3
Активност3.05.0
Настроение3.55.5

Според резултатите от теста нормалната оценка за състоянието е в обхвата от 5.0 – 5.5 точки.

Графично представяне на резултатите от тестовете от САН преди и след лечението чрез Вертора терапия (II гр.)

Обективни изследвания: пулс, кръвно налягане и сърдечна честота на плода при лечение чрез Вертора терапия – без отклонения.

Изследвания по метода ЛДФ преди и след прилагане на Вертора терапия във II-ра група се установява увеличение с 29% на нормалния тип на микроциркулацията (преди лечението са записани спастико-атоничен тип).

При изследване чрез вегетативно-резонансен тест при лечение на бременни чрез прилагане на Вертора терапия се установява: значително подобрено кръвоснабдяване, включително в системата „плацента-плод“, подобряване на лимфния дренаж и отпускане на мускулите на гърба, значително намаляване на задържаните течности, подобряване на трофиката на тъканите и органите.

По този начин, Вертора терапията при бременни жени в риск, е изключително ефикасен и най-важното, безопасен метод, за въздействие върху гръбначния стълб, който оказва на ПОЛОЖИТЕЛНО влияние върху цялото тяло:

  • подобрява протичането на физиологичните процеси при бременните,
  • намалява патологичните прояви на други заболявания,
  • насърчава адаптацията и подобрява качеството на живот.

Още от нашия блог

Каква е ползата от персонализиран матрак?

Ако се чудите дали матракът по поръчка може да подобри качеството на Вашия сън, бихме казали: да, със сигурност. С персонализиран матрак несъмнено ще получите комфортен и здравословен сън. Сънят е важна част от нашето ежедневие. Без сън ставаме летаргични и капризни и ни е трудно да се концентрираме върху задачите си. Но наличието на […]

Виж повече
Всеки се нуждае от това ... без изключения ...

Всеки се нуждае от това … без изключения …

Винаги намирате време за това и знаете, че това е просто нещо, което правите всеки ден, за да се грижите за себе си. Грижата за себе си е важна!

Виж повече
Чувствате ли се уморени и изтощени?

Чувствате ли се уморени и изтощени?

Масаж чрез Verthe Acupressure Mat Знаете ли, че масажът чрез акупресура е един от най-ефективните начини за облекчаване на главоболие и мигрена?

Виж повече
0
Вашата количка
Your cart is emptyReturn to Shop